Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

Taalschool Huizen

Taalschool Huizen, de nieuwe school voor nieuwkomers in het Holleblok-complex in Huizen, onthult het nieuwe logo.Kinderen van vluchtelingen die een verblijfstatus hebben en wonen in Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren gaan vanaf 1 oktober naar een nieuwe school in Huizen: de Taalschool. Deze school wordt gevestigd in het Holleblok. 
Dit meldt wethouder Marianne Verhage in een brief aan de ouders van de leerlingen van de Holleblokscholen (Tweemaster, 2eMontessorischool, De Parel) en de ouders van de kinderen in de peuteropvang ter plekke.
De doelgroep is in de eerste plaats kinderen van statushouders, bijvoorbeeld vluchtelingen uit Syrië. Maar ook kinderen van andere emigranten uit landen als Duitsland of Polen kunnen op de school terecht.
De Taalschool richt zich op kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. De groepen van de Taalschool hebben een maximale grootte van 15 leerlingen met twee leerkrachten. De school start met een onderbouw-middenbouwgroep en een bovenbouwgroep. In totaal zullen er 32 leerlingen les gaan krijgen. Er is volgens de wethouder ruimte voor veertig leerlingen. En mogelijk meer. Dit is afhankelijk van het aantal nieuwkomers die in de toekomst in Huizen en omgeving gaan wonen.

In de brief legt Verhage uit dat het belangrijk is voor kinderen om snel de Nederlandse taal te leren, zodat ze verder kunnen met hun ontwikkeling. Maar er zal ook worden lesgegeven in andere vakken zoals rekenen, bewegingsonderwijs en inburgering. Ook zullen er uitstapjes op het programma staan zoals een bezoek aan een museum en andere buitenschoolse activiteiten. Hiermee zal de Taalschool Huizen aansluiten bij het programma van de andere Holleblokscholen. Dit alles met de bedoeling elkaar goed te leren kennen waardoor ze elkaar kunnen helpen bij de integratie. ‘Na een jaar gaan de kinderen naar het regulier onderwijs. Meestal is dit een basisschool dicht bij huis. Dit kan voor een (klein) deel van de kinderen een Holleblokschool zijn’, schrijft de wethouder.

De Taalschool Huizen valt onder Stip Hilversum, het openbaar onderwijs Hilversum. Deze organisatie heeft al ervaring met een dergelijke school. Taalschool COBO bij basisschool De Dubbeldekker valt ook onder Stip. Tot nu toe gingen de Huizer nieuwkomers naar deze school. Maar door het toegenomen aantal leerlingen voor de Taalschool is het volgens de wethouder nu mogelijk om een nieuwe Taalschool in Huizen te openen. Verhage besluit: ‘Ik ben daar erg blij mee omdat ik voorstander ben van ‘onderwijs dichtbij huis’. De kinderen raken nu sneller vertrouwd met onze gemeente.’ (bron: Gooi- en Eemlander, 23 september 2016)

OBS De Dubbeldekker
Oude Amersfoortseweg 196
1212 AL Hilversum
T (035) 685 17 76
E directie@dedubbeldekker.nl

Taalschool Huizen
Holleblok 12
1273 EG Huizen
T
06 579 40 1 01
E cobo@dedubbeldekker.nl
E directie@dedubbeldekker.nl